söndag 20 september 2009

Bok blir film

Ni vet den ständiga skepsisen med filmer som är baserade på böcker - de blir ju aldrig lika bra. Nä, deet kanske de inte blir, men det går ju inte riktigt att jämföra, då film och böcker ju faktiskt tillhör två helt skilda genrer med skilda egenskaper.

Jag väjer för skepsisen och går istället in med en öppen inställning och med vetskapen om att en bok och en film inte kan bli likadana, då filmen bl. a. har en mycket tajtare tidsrymd och ett betydligt mindre omfång. Det som gör en film som är baserad på en bok bra, är att man slår an rätt stämning i början och att presentationen av nyckelpersonerna är så träffsäker som möjligt. Dessutom det självklara; att man fokuserar de viktigaste händelserna och poängerna.

Jag älskade Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor", den första boken i Milleniumtrilogin. Larsson skrev som ingen annan jag tidigare läst, med en minutiös precision. Allt - beskrivningar, formuleringar, ordval, ton, perspektiv - rubbet är brilliant. Han var begåvad med en ofattbar förmåga att uttrycka sig i skrift.

Filmen då? Jo, mycket bra! En stark 4:a. Det som drar ner betyget är missen med den icke frusna sjön i ett Hedestad med 20 minusgrader samt valet av Mikael Nyqvist i rollen som Mikael Blomqvist. Jag gillar Nyqvist, det är inte det; men någon Mikael Blomqvist är han inte.

Vem vill du ha i den rollen då?
undrar du.

Jag vet inte. Jag har funderat på det, men inte riktigt hittat den perfekte. Jag har i alla fall bestämt mig för att till och med Persbrandt skulle passat bättre än Nyqvist.


Ajajaj, slå mig inte!


Hoppas film nr 2 i ordningen håller samma höga nivå!
Läs SvD:s recension av uppföljaren, Flickan som lekte med elden, som precis haft premiär.


Share/Save/Bookmark

6 kommentarer:

Camilla sa...

nejnejnej! inte persbrandt. nyqvist är mycket bättre.

y_. sa...

ajajaj!

y_. sa...

Magnus Krepper tänkte jag också på.

Anonym sa...

Kan varken uttala mej om böckerna eller filmerna men PERSBRANDT däremot borde utvisas! den mest överskattade skådisen i världen! usch & fy & blääää va dååååålig han är! & ful dessutom! usch igen! tack, nu känns dt mkt bättre! :)
an.

Fisso sa...

Film två är också mycket bra!

y_. sa...

Jag tror dig, Henke med hatten!