måndag 12 oktober 2009

Mariette - som ett riktigt bra rödvinJag har funderat på mysteriet med IDOL-tvåorna dvs. att det, under de fem säsonger programmet hållit på, varit de som förlorat slaget om förstaplatsen som lyckats bäst efteråt.

Men är det egentligen ett mysterium - är det egentligen så konstigt? För vilka är det som varje vecka rosas av en enig jury, och på så sätt river ner störst jubel av alla? Jo, de med bredast register - som kan göra allt, läs: Daniel Lindström, Marie Picasso och Kevin Borg. Visst, en kanonröst behövs såklart också, läs fortfarande; Daniel Lindström, Marie Picasso och Kevin Borg. Tittarna och live-publiken blir, som sagt, påverkade av juryns lovord och röstar därefter. Men när vinnarleendet stelnat och strålkastarljuset slocknat blir det tyst - nästan kusligt tyst. De kompetenta sångfåglarna försvinner i det gigantiska bruset av andra kompetenta sångfåglar, som försöker överrösta varandra. Ett omöjligt utgångsläge för en nykläckt IDOL-vinnare. Markus Fagervall, som vann 2006, är ännu ett tydligt exempel; han gick och vann "Stjärnor på is" efter sin IDOL-seger, men trots det lyckades han inte slå igenom. Nä, han fick snällt gå tillbaka till sitt forna rockband istället. Daniel, Marie, Kevin och Markus - som ett glas vatten. Det släcker törsten, men smakar egentligen ingenting.Det är uppenbart att det är orginalet, det unika, det inte helt perfekta som vinner i det långa loppet - det som sticker ut. Detta tillsammans med den så viktiga utstrålningen. Utan den hade årets Camilla inte varit en av finaldeltagarna, det vågar jag lova. Men hon är, i mitt tycke, lite för mycket, ungefär som ett glas juicekoncentrat - med strössel. Man blir mätt innan man ens smakat.

Ett undantag från "2:an-lyckas-bättre-sanningen" är Sebastian Karlsson, 2:a 2005. Honom har man inte hört ett knyst från på mycket länge - tyvärr, säger jag, för han är en av mina IDOL-favoriter. Däremot har 1:an samma år slagit sig in på topplista efter topplista, och det senaste jag hörde är att hon nyligen signats av en av världens största musikjättar. Det går riktigt bra för skönsjungande Agnes. Årets Tove påminner faktiskt en hel del om Agnes. Just det där ganska vanliga off stage, men on stage är det som om de svalt en discokula - de fullkomligen lyser av självförtroende och star quality. Om man ska fortsätta jämförelsen med dryck, så ... en iskall läskande Coca Cola.

Med denna glasklara logik är Mariette Hansson ingenting annat än ett riktigt bra rödvin!
IDOL - alla vinnare och tvåor:

2004
1. Daniel Lindström
2. Darin (ni ser, han behöver ju inte ens sitt efternamn längre.)

2005
1. Agnes (Carlsson) (Även hon har lagt av sitt efternamn, och det funkar)
2. Sebastian Karlsson

2006
1. Markus Fagervall
2. Erik Segerstedt

2007
1. Marie Picasso
2. Amanda Jensen

2008
1. Kevin Borg
2. Alice Svensson


Bilder från tv4.se/idol

Share/Save/Bookmark

9 kommentarer:

Fisso sa...

Riktigt bra idol inlägg!

Mikaela de Ville sa...

Mycket bra resonemang. Amanda är mitt rödvin, och jag tror nog Tove kan komma att flytta in i vinstället hon med, snarare än i läskkylen.

y_. sa...

Tack Fisso, du är så go!

Mikaela: Mariette och Amanda är egentligen varandras motsvarigheter. De har det där lilla extra, vet vilka de är och vad de vill göra med sin musikalitet. Kram!

wivi sa...

Duktigt Blomman! Men glömde du inte Måns? Han måste väl ändå räknas in bland de stora, om man ser till hans placering året det begav sig Kram

y_. sa...

Mamma, Måns kom 5:a 2005, samma år Agnes vann. Den omgången av IDOL genererade ett par stjärnor, som det gått riktigt bra för sedan dess. De redan nämnda Agnes och Måns, men dessutom Ola! Har för mig han kom 7:a. Vi har också Danny som åkte alldeles för tidigt 2006, då Markus Fagervall tog hem spelet. Gemensamt för Måns, Ola och Danny är deras utstrålning, säkerhet på scen och att de faktiskt har DET alla tre. Måns är en grav entertainer och Ola och Danny har sina popidolsegenskaper gemensamt. Puss & kram

Camilla sa...

man ser ju ett tydligt mönster iaf. det blir en tjej som vinner i år. ;)

Anonym sa...

vad hände med alice då? & jag har alltid trott ola & danny varit samma person! ha haaa! förlåt käraste kusin.... men detta året är jag mer påläst (pålyssnad)!
an.

K-B sa...

Ylv!
Har äntligen hittat in hit igen, bättre sent än aldrig!

Håller helt med, röstresurserna blir övervärderade i Idol. Hur bra man gör covers är ju faktiskt underordnat när man kommer till verkligheten. Jag menar, vem bryr sig om hur Madonna skulle lyckas med "Thriller"? Rätt ointressant så länge hon är Madonna.

Intressant är att 2006 är ett riktigt botten-år, liksom än så länge 2008. Trist eftersom jag tycker att den nya juryn är så mycket bättre. Och i år är det verkligen hög klass på sången!

Håller helt med om att Mariette har mest egen stil och har mest chans att lyckas efter Idol. Hoppas att hon lyckas I Idol också.

Min favorit är ju fortfarande Kristoffer men honom har ju de flesta glömt för länge sen ;-)

y_. sa...

Åh söta söta Brumma! Vad glad jag blir att du hittat hit. Nu är det hög tid för Kjell-Bjarne att komma ut ur garderoben, tycker jag :-D

När det gäller Kristoffer (Hiding va?) så vet jag åtminstone en till som tycker han hör till de bästa idolerna under dessa år.

Saknar! Puss