lördag 28 november 2009

Kiss & bajs-juryn

Nämen vänta! Låt mig förklara.

Igår fick den bästa Idolen någonsin lämna fältet, vilket var ledsamt och en smula orättvist, om jag får tycka. Och det får jag. Partisk? säger någon. Inte alls, säger jag. Min förklaring stavas:

E-n-k-e-l-s-p-å-r-i-g j-u-r-y

Är det något man kan vara säker på här i världen så är det att Idol-juryn ställer sig upp, förtjust applåderandes när de hör en rockdänga a la Kiss. Det blir något förutsägbart och enahanda. Ok (kanske) om en i juryn hade varit rocker, men inte alla tre. Demokrati innebär bredd. Därför var det ingenting annat än rättvisa som skipades när juryn två fredagar i rad gästades av en artist utifrån - välkommet och kanske rentav nödvändigt. Och det betyder inte att jag tyckte det var rätt åt Bagge att han drabbades av svininfluensan. Jag gillar Anders, verkligen! Han är en underbar man! Det jag säger är att konstellationen Anders, Laila och Andreas inte speglar musik-Sverige. Härom kan man ha åsikter, då Idol är en tävling där man kanske främst söker en formbar artist, som inte redan hittat sin nisch - en sån som Tove eller Erik. Därför är det föga otippat att dessa två är juryns omedelbara favoriter. De spelar dem så att säga rätt i händerna.

Jag personligen, kan inte se storheten i skränigt långtradarskrammel, som lite hårdare rock är för mig. Jag föredrar snygga kompositioner, magi och genuin sång, som kommer inifrån - från hjärtat. Därför är Mariette så självklart den bästa av de fyra, som innan igår var kvar i tävlingen. Dessutom har Mariette DET, en personlighet som fullkomligen utklassar de övriga tre - som trollbinder. Fråga Jidhe, som för första gången i sin långa TV-karriär, rördes till tårar igår då Mariettes Idolresa tog slut. Hennes uppenbarelse är så genuin och självklar, hon utstrålar lugn och harmoni, har den perfekta balansen av ödmjuk självsäkerhet, och är dessutom ändlöst och andlöst vacker. Detta tillsammans med hennes enorma musikalitet gör henne till en artist att räkna med.Tack Mariette för att du förgyllt höstens fredagskvällar med din underbara röst och fina sång. Och tack för att du på ett så självklart och naturligt sätt visade vad kärlek är! Vi ses igen!
Farväl Idol, för den här gången.

Vad ska jag nu göra på fredagskvällarna? Sluta försumma mina vänner kanske.


Share/Save/Bookmark

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg aldrig att juryn satt med mobiltelefonerna uppe, men dom kanske messade som fan? ;-)

Ärligt talat tror jag inte det Svenska folket påverkas av vad juryn säger. Snarare tvärtom: när dom sågar (jfr Johan Palm och Eddie så rycker pöbeln in och tröströstar)!

Jag tycker Mariette är underbar men ett uselt låtval och mediokert genomförande fällde henne igår. Hon var minst bra av en fruktansvärt stark kvartett.

Kram

Martin

Anonym sa...

ps. Menade första låten. Cardigans-låten var fantastisk, vad fan än Bagge sa!

/ML