söndag 23 maj 2010

Monarkisandlåda

Igår var det ytterst nära att jag försvann från jordelivet; jag satte sånär morgonkaffet i luftstrupen när Nyheterna hade det usla omdömet att ta upp något så ovidkommande som huruvida Victoria ska ledas fram till altaret och lämnas över av pappa kungen eller om hon ska gå vid Daniels sida. Victoria vill det förra, men ärkebiskopen tycker bestämt det senare. Men allvarligt, det där bröllopet står mig redan upp i halsen som det är, och ovan nämnda diskussion är ungefär lika viktig som hur många graders böj EU-bananerna skulle ha för att få kallas bananer. Vad mig anbelangar får Victoria ha tallbar i håret och en leverpastejsmörgås i fickan - bara vi skattebetalare lämnas utanför. Fast ... jag ångrar mig. Inte vad gäller tallbarr och leverpastejmackan, utan det faktum att Victoria vill överlämnas av sin far Konungen. Kungahuset bör väl följa grundläggande värderingar som jämställdhet mellan man och kvinna, eller? Det finns ju trots allt en hel del dårar som kommer att vilja ha sina bröllop som Kronprinsessans.

Summan av kardemumman: Låt Victoria och Daniel själva bestämma hur de vill ha sitt bröllop, förutsatt att det är i enlighet med moderna värderingar, och så länge vi vanliga dödliga slipper betala kalaset med våra surt förvärvade pengar. Jag vill än en gång påminna om att vi lever på 2000-talet, inte på 1700-talet!


Share/Save/Bookmark

4 kommentarer:

Anonym sa...

ha haaa kusin, du har så rätt! varför inte satsa på ett hobobröllop istället med plastpåsar & gamla ölburkar? men ärligt, jag vet att du tycker jag hetsar upp mej för mkt men helt ÄRLIGT? är det inte patetiskt att vilja bli framförd som ett boskap & ÖVERLÄMNAD till sin man??!! är ngnting förlegat så är det väl den "ritualen"? tragiskt! & patetiskt & ja som du vet hurrar jag: NER MED MONARKIN! ;)
puss.

Markus Gisslén sa...

Nämen Ylva... det är väl klart att biskopen ska bestämma... de har de bästa svaren och åsikterna... hahaha

gtf sa...

Bästa Ylva. Rent principiellt håller jag förstås med dig om att jag helst skulle slippa höra om det där menlösa bröllopet överhuvudtaget (och, indeed, slippa vara med och betala för det).

Men nu är ju läget som det är, att det är en mediahändelse som andaktsfullt kommer att följas av miljontals människor, burr. Och då tycker jag, även om de unga tu självklart i slutändan ska få välja själva hur de vill gifta sig, att det iaf är på sin plats att poängtera att seden att fadern överlämnar bruden till hennes blivande man står för en gravt unken kvinnosyn.

Eller som mor min sa när hon fick uttala sig i frågan i Aftonbladet i egenskap av gammal kvinnoprästpionjär: i så fall borde väl Daniels mamma också föra honom till altaret och överlämna honom.

y_. sa...

All cred till din mamma, Gustav!