onsdag 4 augusti 2010

Love Actually vs. Valentine´s Day



Såg Valentine´s Day (2010) häromdan, och gillade den verkligen! Det är långt ifrån alla romcoms som faller mig i smaken, men att just den här gjorde det var inte så konstigt alls. Min absoluta favorit i genren är Love Actually (2003), och likheterna mellan dessa två filmerna är slående.

Det första jag gjorde när jag nåddes av insikten att filmerna har extremt mycket gemensamt, var att kolla upp regissörerna - var det månne samma? Nä, det var det inte, och det hade väl i ärlighetens namn varit konstigt. Bara en idiot skulle försöka överträffa sin egen oöverträffbara megasuccé. Så nä, där stod svaret inte att hitta. Vem som regisserat filmerna? Jo, Love Actually regisserades av Richard Curtis, och Valentine´s Day av Garry Marshall. Om dessa två har en koppling till varandra på ett eller annat sätt har jag inte vidare forskat i. Möjligen är de rivaler :-)

Vad har de då gemensamt, dessa två romantiska feelgood-komedier?

Till att börja med är disposition och komposition i det närmaste identisk - båda filmerna bygger på flera parallella noveller som vävs samman i relationer och ögonblick dem emellan. Den ena är den andras make, som är den tredjes älskare, som är den fjärdes pappa etc, och plötsligt står älskarinnan där på parets 20:e bröllopsdagsfirande ... Ja, ni förstår.

I de båda filmernas parallella noveller finns en otrohetsaffär (mer eller mindre utvecklad), ett barn som är förälskat och som uttalar det, ett oförutsägbart triangeldrama, en present som för handlingen framåt mot ett klimax, en berömd person, en gay-historia (om än imaginär i den ena filmen, för att i slutändan visa sig inte vara det ...)

Båda filmerna har digra rollbesättningar. I Love Actually ser vi till exempel Emma Thomson, Colin Firth, Liam Neeson, Hugh Grant och Laura Linney, och i Valentine's Day Julia Roberts, Jessica Biel, Shirley MacLaine, Jamie Foxx, Kathy Bates och Ashton Kutcher.

Det som skiljer sig filmerna emellan är att novellerna i Love Actually känns mer genomtänkta och blir således mer intressanta.

Och därför ger jag Love Actually en 5:a och Valentine's Day en 4:a.


Share/Save/Bookmark

5 kommentarer:

Henke B sa...

Har inte sett Valentinaren, men håller med om att Love Actually är genrens moderna mästerverk. En skillnad filmerna emellan är ju regissörens och skådisarnas nationalitet, British vs. American. Jag kan mycket väl tänka mig att producent och regissör för Valentinaren hade Love Actually som målbild. Det är ju inte helt ovanligt med amerikanska remakes av europeiska succéer. Originalet är såklart alltid vassare ...

Ylva sa...

Så sant, du intelligenta broder! :-) Kram!

Fisso sa...

Skall kolla in!

Mikaela de Ville sa...

Åh den har jag på datorn här. Eftersom Mats gillade Love Actually och eftersom jag kan tänka mig att han kan lita på din åsikt, ska jag försöka lura i honom den här!

Ylva sa...

Fisso: ja, det måste du! Den är fin, men det är fortfarande en romcom, så man ska ju helst vara upplagd för den typen av film när man ska se den :-)

Mikaela: Tror du Mats litar till mitt omdöme när det gäller filmer? Vad glad jag blir! Jag får suga på den karamellen tills ni sett filmen och Mats tycker den är kass ;-)